I) Information
Den behandlingsansvarlige læge har, i forbindelse med den første samtale med patienten under mistanke for COVID-19, ansvaret for at informere om forholdsregler ved COVID-19 samt om det videre udredningsforløb med rekvirering af test, herunder tilgang til prøvesvar.
Hvis den behandlingsansvarlige læge henviser særligt sårbare patienter, eller patienter som ikke kan tilgå testsvaret digitalt, til test, bør lægen sikre telefonisk opfølgning ved positivt testresultat.
II) Gravide, fødsler og nyfødte
Fødende COVID-19 positive med udtalte respiratoriske symptomer konfereres med infektionsmedicinsk vagthavende (tlf. 30 57 38 04, hverdage 08.00 - 15.30 og på 47 32 32 00 på øvrige tidspunkter) og obstetrisk vagthavende, SUH Roskilde – 23 32 78 79 (08.00 – 15.30) /23 32 78 69 (15.30 – 08.00).
For yderligere information vedrørende håndtering af den gravide, fødende og det nyfødte barn henvises til kliniske retningslinjer udarbejdet af Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi og Jordemoderforeningen.
III) Pårørende
Restriktioner og forholdsregler for pårørende beskrives i særskilt retningslinje - Besøgsrestriktioner på sygehuse og psykiatriske afdelinger i forbindelse med håndtering af COVID-19 DokID 634274.
IV) Udskrivelse
Patienter smittet med COVID-19 kan udskrives som øvrige patienter, når der ikke længere er behov for behandling på sygehus.
Såfremt patienten fortsat kan transmittere smitte ved udskrivelse gælder følgende:
- Patient og pårørende informeres om isolation og forholdsregler.
- Ved behov for pleje og hjælp fra kommunen, orienteres denne om smitterisiko og forholdsregler jf. vejledning fra Sundhedsstyrelsen. Smittefrihed opnås 48 timer efter symptomophør.
- Udskrivende læge og plejepersonale forholder sig til hvem, der har behandlingsansvar efter udskrivelse (se flowdiagram for udskrivelse).
Patienter, som ikke tidligere har fået påvist COVID og som udskrives til plejehjem eller anden døgninstitution testes på ny inden udskrivelse, hvis der er gået mere end 48 timer siden seneste test.
Testsvaret bør foreligge før udskrivelse.
Ved behov for ekstraordinær udskrivelse også kaldet ”straksudskrivelse” og ”nødudskrivelse” henvises til DokID 504469 - Ekstraordinær udskrivning af patienter til kommunerne. Det er altid AMK, der kontaktes ved behov for ekstraordinære udskrivelser.
V) Transport til og fra sygehus
Der er oprettet særlig patientbefordring til patienter formodet og konstateret smittet med covid-19. Der skal om muligt bruges siddende transport. Liggende transport bruges såfremt dette er sundhedsfagligt nødvendigt.
Ved transport af personer udskrevet fra sygehus, som har symptomer på COVID-19 og derfor skal betragtes som smittebærere, og/eller er bekræftet smittet, gælder almindelige regler og rettigheder om patientbefordring. Der bestilles liggende kørsel fra PHC.
Patienter, der ikke er akut indlæggelseskrævende kan selv transportere sig til sygehuset, men skal informeres om at undlade at benytte offentlig transport, inklusive taxa.